V tiskárnách se běžně používají různé typy tiskových fólií a laminací, které slouží k ochraně a zlepšení kvality tiskových výstupů. Tyto materiály jsou vhodné pro různé druhy tisku, od laserového tisku až po inkoustový tisk. V tomto článku se podíváme na některé z nejčastěji používaných typů tiskových fólií a laminací v tiskárnách.

Druhy tiskových fólií

Monomerická fólie

Monomerické fólie jsou nejlevnější typ tiskových fólií a jsou vhodné pro krátkodobé venkovní použití nebo střednědobé použití v uzavřených prostorech. Tyto fólie jsou méně odolné vůči UV záření a teplotě a mají kratší životnost než ostatní typy fólií. Monomerické fólie jsou ideální pro krátkodobé reklamní kampaně a výstavy.

Polymerická fólie

Polymerické fólie jsou vyrobeny z vyšší kvality PVC a jsou vhodné pro střednědobé venkovní použití. Tyto fólie jsou odolné vůči UV záření a teplotě a mají delší životnost než monomerické fólie. Polymerické fólie jsou ideální pro dlouhodobé reklamní kampaně a venkovní reklamy.

Litá fólie

Lité fólie jsou nejkvalitnější typ tiskových fólií a jsou vhodné pro dlouhodobé venkovní použití. Tyto fólie jsou vyrobeny z vysoce kvalitního PVC a jsou velmi odolné vůči UV záření, teplotě a poškrábání. Lité fólie mají delší životnost než polymerické fólie a jsou ideální pro použití na vozidlech, budovách a jiných venkovních plochách.

Druhy laminací

Lamina se používají pro ochranu a zdokonalení vzhledu tištěných materiálů nebo povrchů. Laminování je proces, při kterém se na povrch aplikuje tenká vrstva ochranného materiálu, který zlepšuje odolnost, trvanlivost a estetiku.

Monomerická laminace

Monomerická lamina se používá s monomerickou fólií. Monomerické fólie jsou vyrobeny z PVC (polyvinylchloridu) a jsou obvykle vhodné pro krátkodobé až střednědobé aplikace. Tyto fólie jsou levnější než ostatní typy laminací a jsou ideální pro povrchy s minimálnimi nerovnostmi. Monomerické lamina mohou být lesklé nebo matné.

Polymerická laminace

Polymerická lamina se používá u polymerických fólií. Polymerické fólie společně s polymerickou laminací mají vyšší odolnost proti UV záření, teplotám a vlhkosti, což z nich činí vhodnější volbu pro dlouhodobější aplikace. Navíc jsou polymerické fólie pružnější a odolnější, což umožňuje jejich použití na složitějších površích a křivkách. Polymerická fólie s polymerickou laminací je vhodná pro venkovní značení, grafiku vozidel, oken a stěn.

Litá laminace

Litá lamina se aplikují na lité fólie. Litá fólie se skládá z prémiových materiálů, což z ní činí nejlepší volbu pro dlouhodobé a náročné aplikace. Společně s aplikací litého lamina jsou fólie odolné proti UV záření, teplotním změnám a vlhkosti, což zaručuje dlouhou životnost a vynikající vzhled. Tento typ tisku fólií a následnou laminací se často používá u celopolepů vozidel.

Lesklé lamino

Lesklé lamino dodává tisku lesklý povrch a zlepšuje jeho odolnost vůči poškrábání a UV záření. 

Matné lamino

Matné lamino dodává tisku matný povrch a zlepšuje jeho odolnost vůči vlhkosti, poškrábání a UV záření.

Správná kombinace tiskových fólií a laminací: Klíč k výrobě kvalitního tiskového výstupu

Je velmi důležité dbát na správnou kombinaci tiskových fólií a laminací při výrobě kvalitního tiskového výstupu. Každý typ tiskové fólie má své specifické vlastnosti, jako je například jeho odolnost vůči teplotě, UV záření, odolnost proti poškrábání a životnost. Stejně tak každý typ laminace má své vlastní charakteristiky, které mohou ovlivnit konečnou kvalitu tiskového výstupu.

Pokud bychom například použili monomerickou laminaci na polymerické fólii, mohlo by dojít k deformaci a praskání fólie v důsledku odlišného chování fólie a laminace při změnách teploty a vlhkosti. Podobně, pokud bychom použili litou fólii s monomerickou laminací, výsledný tisk by neměl optimální vzhled a kvalitu, protože monomerická laminace by nebyla schopna plně ochránit tenkou vrstvu lité fólie.

Je proto důležité zvolit správnou kombinaci tiskové fólie a laminace, aby byla zajištěna nejen optimální kvalita tisku, ale i jeho dlouhodobá odolnost. Profesionálové v tisku mají při výběru správné kombinace tiskových fólií a laminací významné zkušenosti a jsou schopni poradit s nejlepšími řešeními pro různé aplikace.

Je důležité si uvědomit, že volba správného typu tiskové fólie závisí na konkrétní aplikaci a potřebách zákazníka. Profesionálové v tisku mají v této oblasti dlouholeté zkušenosti a mohou pomoci s výběrem nejvhodnějšího typu tiskové fólie pro konkrétní projekt.

Pokud tedy potřebujete poradit s výběrem správného typu tiskové fólie pro vaši potřebu, neváhejte se na nás obrátit. Jsme tu pro vás, abychom vám pomohli vytvořit nejlepší tiskový výstup pro vaše potřeby.